IK WIST NIET DAT HEIMWEE ZO ERG KON ZIJN!!!
Door: Marjolein Stuifbergen
Blijf op de hoogte en volg Marjolein
23 Januari 2007 | Ghana, Tamale
Tja, zoals de titel al verraadt, had ik dit weekend erg veel last van heimwee! Vrijdag had ik een super daggie: leuke dag op school, weekend ingeluid met een borrel met de andere vrijwilligsters en gezellig msn-n met Ruud. Kom ik happy de peppie thuis, is er weer ruzie om iets onzinnigs en dan moet ik zeggen wie gelijk heeft: ja doei! Een vervelende positie dus, maar het grootste probleem is mijn gastmoeder: ze loopt in het rond met een gezicht op onweer, schreeuwt en commandeert alleen maar tegen de kinderen en zegt of vraagt niks aan mij. Als ik iets vraag krijgt ik een snauw! Jol, wij als stieren zijn erg sfeergevoelig, dus ja...toen miste ik thuis wel heel erg!
Zaterdag belden mijn ouders en toen was het helemaal gebeurd: ik kon niets anders meer doen dan huilen...zo erg! Ik wist niet dat heimwee zo erg kon zijn en het ergste is: je kunt het niet stoppen! 's Middags met Saskia, papa Desmond en neef Derrick naar de school geweest die Desmond aan het bouwen is. Daarna naar town. Zodra ik maar het huis uit ben, is het goed! Even een geinig nieuwtje tussendoor: mijn vriendin Saskia heeft iets met mijn vader Desmond. Ik lach me kapot hier! Zondag heb ik bij Sparkles (restaurant van papa) met natte zweethandjes (+ de rest) alles verteld aan Desmond. We hebben heel eerlijk en open gepraat. Hij heeft hetzelfde probleem met haar en komt daarom laat thuis. Zij is zo en ik moet dus een manier vinden om met haar om te gaan.
Het gesprek luchtte mij in ieder geval op, maar ja dat chagerijnige wijf blijft! Na het gesprek kwamen de andere vrijwilligsters. Wel lekker om te horen dat 2 andere vrijwilligsters ook dit probleem hebben, maar die zitten met zijn 2-n in een gezin en ik alleen. Daarna zijn we met z'n allen naar een optreden van traditionele dansers geweest: zo onwijs mooi! Lekker uiteten geweest en mijn hele bord leeggegeten! Wat kan (slappe) patat met gefrituurde kip lekker zijn als je 4x in de week Fufu hebt gegeten! Heb ook echt al een bol buikje, wl. door het eenzijdige eten: ha ha ha (geef dat gewoon de schuld!)
Pap en mam, Ank en John bedankt voor jullie belletjes! Ruud, Clau, Chan, Bas en Audrey bedankt voor jullie lieve smsjes! Zondagavond stapte ik weer met een goed gevoel mijn bedje in. Heb voor het eerst weer eens goed geslapen. De tv staat hier nl. op zijn maximum en zelfs met mijn oordoppen in kan ik hem nog duidelijk horen.
Dan nu leuk nieuws: mijn kleine, arme schooltje is echt leuk! Ze noemen me hier Madame Lein, geinig he? Ik moet 30 minuten fietsen naar Town en dan nog eens 15 min richting mijn school. Dus dat stukkie naar Wognum ga ik voortaan ook redden: ha ha ha! Het was wel even wennen: 2/3 jarigen, 4-6 jarigen, 6-9 jarigen. Heb gelijk weer bewondering voor de kleuterjuffen onder ons! Wat doe je als er geen materiaal of speelgoed is? Luisteren naar de leerkracht ja. De arme zielen van 2 en 3 moeten dus ook in deze hitte de hele dag zitten en luisteren. Op een gegeven moment vallen ze in slaap: zo lief! Maar het kan ook anders heb ik vandaag gezien, moet er een leerkracht weg...dan laten ze de kinderen gewoon aan hun lot over: hier kan alles!
Ik als "Slemienga" (White lady) ben in dit deel van Tamale echt een attractie! De kleintjes zitten telkens aan mijn haar en aaien over mijn armen, de kinderen op straat achtervolgen me en zwaaien/roepen me na en de mannen willen allemaal met mij trouwen! Het Engels is uiteraard beperkt, maar de oudste groep begrijpt me soms wel! De leerkrachten willen dat ik adviezen geef, dus ben ik begonnen bij de basis: vuilnisbakken kopen, kringopstelling geintroduceerd, vaste plekken in de rij tijdens het zingen van het volkslied voordat ze naar binnen marcheren. Anders zijn ze ruim een half uur bezig met het maken van rijen. De klasopstelling van de oudsten wat veranderd. Ik wil houten bakken kopen waar ze hun eten in kunnen zetten. Ze zitten nl. onder de les al in de bakjes te graaien of zitten er de hele dag mee op schoot. Ik heb ze "Lang zal ze leven" aangeleerd en verschillende lesjes gegeven.
Ik zie veel mogelijkheden om het verzamelde geld te gebruiken: eerst vuilnisbakken, etenbakken van hout met slot, kast voor de paar boekjes die ze hebben + schriften + administratie, bekers, serveerbox voor het warm eten tussen de middag, buiten speelgoed (ballen, springtouwen want ze hebben NIX). Daarna wil ik de school verven. Dan kijken of ik nog geld over heb, want ik kan nog wel een tijdje doorgaan: toiletten bouwen, want ze moeten zelf een plekje zoeken om te plassen/poepen om de school heen. Een extra lokaal bouwen, want er zitten nu 2 klassen bij elkaar! Spelmateriaal, lesmateriaal, platen voor op de wand! Als jullie nog goede suggesties hebben, dan zijn ze van harte welkom!
Gisteren kwamen na schooltijd de 3 leerkrachten (ze zijn echt leuk) met mij mee naar huis. Ze keken hun ogen uit, want ze waren nog nooit in Kanville (rijke buurt waar ik woon) geweest. Had ze al ingelicht over mijn gastmoeder en gelukkig maar, want ze deed weer erg ongastvrij. Ze lag te slapen op de bank toen we aankwamen, hing daarna met benen wijd in een stoel boos naar ons te kijken! Mijn gasten heb ik al jullie foto's laten zien: super leuk! Wil iemand nog een penvriend(in)? Kan geregeld worden hoor.
Meta en Wendy vanuit Ghana gefeliciteerd met jullie verjaardagen! Irma voor jou nog 1 nachtje slapen. Buuv Angelique ik wens jou vrijdag een gezellige verjaardag toe.
Nou dit was me toch weer een verhaal!
Veel liefs, Marjolein
Nou dit was me toch weer een verhaal!
Veel liefs, Marjolein
23 Januari 2007 - 18:00
Jonas 6/7:
Ik mis u ook hoor Madamalein!
Maar met j.Chantal En m.Brouwer is het ook gezellig.
Maar het kan niet gezelliger dan met u.
xxxxx-Jonas-xxxxx -
23 Januari 2007 - 18:13
Arie-l:
he hallo,
ondanks je heimwee lees ik er toch nog tussen door dat je nog goed bezig bent en het ook wel erg naar je zin heb gelukkkig maar hier ook alles goed in het mooie obdam
xxxjes Arie
23 Januari 2007 - 18:33
Maaike 7/8:
heey liefste juffie
egt vet leuk dt u vn alles mag kopen en ik heb ook heimwee naar u hoor
Ik geef toe dt de sweer anders is sonder u maar mt juf Chantal is het ook leuk
En juf susan komt bij ons in de klas in plaats vn juf annegien...lijkt me erg gesellie
Nu ffies de keiharde waarheid: wat een rot vrouw in dt huis seg egt soon boerrinnetje als se mt die bene weid sit...
1.000.000 xxxxx vn maaike
P.S. hoe sit het met u kleren..???? -
23 Januari 2007 - 18:38
Annemieke:
Lieve Lein,
Wat balen dat je gastvrouw zo grumpy is! Maart denkt dat ze een keer een goede beurt moet hebben! Maar goed....Verder klinken je verhalen erg leuk. Hoeveel huwelijksaanzoeken heb je inmiddels gehad? Wat ben je goed bezig op school. Ik ben echt trots op je, juffie. Probeer er lekker van te genieten. Voor je het weet zit je weer in Nederland en heb je heimwee naar Ghana.
Hou je taai!
Liefs, Miek -
23 Januari 2007 - 19:05
Lars 6/7:
ik vind het leuk met j.Chantal en m.Brouwer maar ik vind het leuker als u der was.
en met rekenen gaat het goed en met taal gaat het goed en gelukkig hebben wij wc's
groetjes, lars gr. 6/7
8-) }:-) =:-) [:-) -
23 Januari 2007 - 19:17
Nina 6/7:
Juf ik mis u ook hoor !
maar ik denk er maar niet te veel aan .
het is heel leuk met m.brouwer en j. chantal maar juf saskia gaat bijna weg :(
met rekenen gaat het ook beter met lorenza,jesse,rodriquez en mij
XxX Nina -
23 Januari 2007 - 19:27
Fleur:
ik mis je heel erg. mis jij je vriendin chantal nog. wij moeten weer een week breek doen, we doen x faktor. sommige kinderen stemde ook voor een vervolg van de vorige week breek. ik stemde daar voor maar er waren meer voor x faktor.
ik moet het snel af maken want ik moet naar bed.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx fleur -
23 Januari 2007 - 19:57
Gwendolynn 6/7:
hoi juffie ik mis u ook hoor maar met m.brouwer en j.chantal gaat het ook goed alleen met u is het toch het leukst
doei gwen -
23 Januari 2007 - 20:12
Na:
Hey lieverd,
Heimwee hoort er helemaal bij hoor, ik weet er alles van!! Voor nu voelt het vervelend maar later kunnnen we hierom lachen en denk je niet meer aan die momenten terug. Oef, ben wel jaloers op je sjans!! Ik loop erbij als een lopend lijk met een opgezwollen neus en ogen (dat heet verkoudheid). Zal jij vast geen last van hebben in die warmte. Hou je taai en denk maar aan leuke dingen (bijvoorbeeld intervisie) dan aan dat monster.
Dikke dikke kus, Na -
23 Januari 2007 - 20:40
Marloes:
He Lein,
Das ff jammer zo'n chagerijnig 'wijf' in huis, maar laat het de pret niet drukken. Gelukkig lees ik dat je het druk genoeg hebt met je eigen projecten en voldoende andere mensen om je heen hebt om even van je af te praten. Grappig zeg dat je nu voor een heel ander soort klas staat en dat jou ideeen als waardevol worden gezien. Geniet ervan, succes met lesgeven,
Dikke kus, Marloes -
24 Januari 2007 - 07:32
Ank En John :
Ha die Leintje,
Je hebt er weer een mooi verslag van gemaakt en voor mij wordt het wel duidelijk waar je allemaal mee te maken hebt daar in dat verre Ghana. Wij hebben er geen weet van maar krijgen er op deze manier wel een goede indruk van. Je hebt je inmiddels door de eerste perikelen heengeslagen (gastgezin, heimwee en het lesgeven aldaar. Je staat er nu helemaal alleen voor en volgens mij gaat dat allemaal wel goed lukken. Zo te lezen heb je leuke, nuttige plannen met je schooltje, er is genoeg te doen!!!
Blijf wel jezelf hoor en denk af en toe aan ons hier, dan komt het zeker goed en .....laat vaak wat van je horen want je schrijft het allemaal nog leuk op ook.
Een genot om te lezen!
Groeten van Ank en John -
24 Januari 2007 - 17:54
Robert En Maaike:
Hoi Lein,
Je slaat je er weer goed doorheen! Je weet overal wel weer een positieve draai aan te geven!! Echt petje af hoor meis!Dan maar laat naar huis!
Gelukkig heb je wel veel aan de man des huizes en sta je er niet alleen voor...
Liefs van ons -
24 Januari 2007 - 18:14
Wendy:
Hoi Lein!
Wat is het toch vervelend hè, heimwee! Maar Na(dia?) heeft gelijk, later kun je er weer om lachen! Zorg maar dat je lekker veel dingen buiten de deur doet! Sta jij nou zelf ook voor die groepen met 2/3- en 4-6-jarigen? Leuk hè!!!
Trouwens bedankt voor al je felicitaties: via je kaart, via je sms en nu ook nog via je site! Lief hoor!
-x- Wendy
24 Januari 2007 - 21:35
Joost:
He marjolein
Alles goed,
Vervelend te horen dat je zon heinwee hebt. En als er dan ook nog mensen zijn die je niet helemaal liggen dan is dat wel lastig. Gelukkig heb je er goed over kunnen praten met andere. En zo te horen zijn er genoeg leuke dingen die het allemaal dubbel en dwars de reis waard maken. Wat zal jij trouwens een conditie krijgen van al dat gefiets !!!! Heel veel sterkte en maak er verder een goede tijd van voor je het weet in het weer voorbij. groetjes Joost -
25 Januari 2007 - 11:38
Karel:
Hey Lein,
Dus nu sta je echt voor de klas daar! Sterkte hoor Madamalein, leven is dus niet altijd even gemakkelijk begrijp ik. Wel hou je taai he! Is je gastmoeder ook zo'n type die nooit haar snelkoker wil uitlenen ;-)
Groet Karel -
25 Januari 2007 - 13:25
Miriam:
Wat een verhaal weer zeg! Echt niet leuk dat de sfeer in je huis niet zo goed is... veel naar buiten dan maar en volhouden! Verder is het echt bijzonder om te lezen dat bijvoorbeeld de kindjes naar buiten moeten om te plassen en poepen... wij hebben het echt goed hier!!!!
Blijven mailen, want je hebt genoeg te vertellen!! En genieten he, ondanks die vervelende vrouw in huis.
Liefs Miriam -
25 Januari 2007 - 14:39
Mo:
Hey Kanjer
Zet 'm op en hou vol. Het is nu even zwaar, maar blijf praten met de andere vrijwilligers, dat helpt echt! Je gaat het redden, stort je maar op je schooltje, daar is veel te doen, en op je sociale leven daar! Enne... veel vrouwen daar reageren zoals jouw gastmoeder, trek het je vooral niet aan!! Jij kan hier echt niets aan doen! Ik mail je nog even en ga je opnieuw proberen te smsen!
Succes, veel liefs Mo -
25 Januari 2007 - 15:56
Chris:
He Madamalein, als echte Slemienga weet je dat schouderklopjes helpen! Geef die oude kraai er een paar. Ik wed dat zij daar best gevoelig voor zal zijn. Wie niet! Hier op school lukte dat ook altijd. Daar vast en zeker ook. Try it en hou vol. -
25 Januari 2007 - 16:19
Lein:
Wat een lieverds zijn jullie allemaal zeg!!!
Je zult het niet geloven, maar ik heb dat wijf die volgens Maart een beurt nodig heeft (denk ik ook)en ja ze is net als degene met de waterkoker Karel ook even aangesproken op haar gedrag.Ze begon over mijn plastic beker die ik voor het tandenpoetsen gebruik, moest inleveren.
Ik was er zo klaar mee met dat gezeik dat ik haar gewoon heb gevraagd of ik soms wat verkeerd deed, omdat ze altijd zo boos kijkt en niet tegen me praat. Tja, ze houdt niet van praten was haar antwoord. Dat had ik nog niet gemerkt? Maar ik wel...heb ik toen gezegd!
Als ik iets verkeerd doe, dan zegt ze het wel: ja dat weet ik ook maar al te goed! Ze vond me altijd zo vrolijk en gezellig. Was wel blij dat ik het had gezegd.
Ben helemaal trots op mezelf!!!Vanaf die dag zegt ze bye bye als ik wegga en welcome als ik terugkom. Er is dus een vooruitgang...ha ha ha!
Nu kan ik er gelukkig alleen maar om lachen!
Dikke kus Lein -
25 Januari 2007 - 18:58
Sandra:
Hey Lein,
Gelukkig gaat het ondanks je heimwee allemaal goed daar. ik vind het echt geweldig om je verhalen te lezen. vooral hoe je het allemaal doet met je kleine schooltje. Ik weet zeker onze centjes komen goed te recht. Goed dat je tegen haar gezegd hebt, misschien heb je positieve invloed op haar, dus vaker tegen haar zeggen wat je dwars zit.
Heel veel plezier en suc 6 met alles
x sandra -
26 Januari 2007 - 13:52
Danny-Rodriquez:
lieve juf marjolein we vonden het verhaaltjuh heel leuk en we hopen dat u graag trug komt doeii:):):):) gr Danny Rodriquez -
26 Januari 2007 - 21:41
Suzan:
Hee Lein, goed dat je er wat van gezegd hebt en gelukkig dat het nu beter gaat. Niet dat ze in ene aardig zou zijn maar het is al een vooruitgang he? Nou Lein trek je er niet te veel van aan en hou je taai! Dikke kus Suzan Ook groetjes van mijn ouders! -
26 Januari 2007 - 22:12
Hilda Hieronymus....:
O,o, Marjolein, je maakt ook van alles mee. Heel spannend om te lezen,Ik heb er van genoten. Ook al is niet alles positief. Misschien neemt het thuis toch nog een andere wending en... jij bent altijd zo positief,dat moet toch ook uitwerking hebben op zo n chagerijn! Maar leuk is het niet. Zorg maar dat je niet al te veel thuis bent. Want er zijn zoveel andere mensen waar je wel van kan genieten. En vergeet de kindertjes niet. Het wordt vast een onvergetelijke tijd of eigenlijk is dat het al. Dat neemt niemand je meer af, zo n bijzondere ervaring. Blijf doorschrijven, dat is echt heel leuk. Veel plezier verder en tot mails,gr. van Hilda van de Hieronymus (weet je nog, die andere school in Wognum...?) -
27 Januari 2007 - 07:05
Lara 7/8:
Arme juf...
Wat een @*$% gastvrouw..
Gelukkig is het op die school wel leuk:)
XxXx Lara -
30 Januari 2007 - 09:31
Groep7/8 +meester Mo:
Lieve juf..
Wij vinden het jammer dat u het niet naar u zin heeft.
Natuurlijk is die gastvrouw niet helemaal goed in d'r hoofd denken wij!
Gelukkig bent u zo spontaan en lief.!
U heeft veel mooie ideeen om de school op te knappen.De leerlingen krijgen later een mooie baan hoor met zo'n mooie lieve juf:)!!
En we vinden het ook heel leuk dat u naar GHANA bent gegaan.Maar we missen u wel hoor!!
Klein maar fijn (K)
U bent een schat!!
Groetjes de hele klas gr 7/8 inclusief meester Mo!! -
30 Januari 2007 - 09:42
Crissy:
hoi
ik krijg heel vaak te horen van esmee dat ze u zo mist lief he
30 Januari 2007 - 09:46
Mariska:
hoi ik lees u saait (hoe je tat ook schrijvt)elke weel maar hat noooit tijt om iets te schrijven met mij gaat het de laaatste tijt niet zo goed ben heeel moe en nogal sagerijn ig ik mis u wel hoor het is een stuk minder gezellig i vind heel heel zilig voor u dat u hein wee heeft
ik kan geen maaar geen school kiezen eeerst dagt ik aan de een en nu wwer niet nou ik weet het niet
maar ik hep ale spookys wel onder kontrole hhhhhhhhhhhheeeeeeeeeeeeeelllll veeeel kuss jes en geen hein wee meer hebben hoor -
30 Januari 2007 - 15:34
Ghana Sas:
hey schatje. heimwee blijft lastig maar je slaat je door alles super heen hoor. En onthou dat ik er altijd voor je bent. Wij kunnen samen best goed zeuren over gastmoeders, macaroni of fufu. Love you -
04 Februari 2007 - 22:39
Peter:
je hebt van de reacties van de kinderen zeker wel begrepen dat we het gezellig hebben, maar dat je niet te vervangen bent.
De inspecteur is geweest en we hebben een prima rapport gekregen, dat is een hele zorg minder.
Wat die gastvrouw betreft, niet te veel van aantrekken, er staan zoveel lieve mensen en reacties tegenover, houd je daar maar aan vast.
groetjes Peter
06 Februari 2007 - 11:36
Simon En Annemiek Ko:
Marjolein, we leven mee met je. Het is leuk om te lezen wat er allemaal gebeurd daar bij jullie.
We houden het bij.
Wensen je nog een mooie en gezellige tijd toe.
Groetjes Simon en Annemiek -
06 Februari 2007 - 12:54
Simon En Annemiek:
Herstel. Gebeurd moet met een t.
Slip van de vinger.
Simon