De nijlpaardjes! - Reisverslag uit Tamale, Ghana van Marjolein Stuifbergen - WaarBenJij.nu De nijlpaardjes! - Reisverslag uit Tamale, Ghana van Marjolein Stuifbergen - WaarBenJij.nu

De nijlpaardjes!

Door: Marjolein Stuifbergen

Blijf op de hoogte en volg Marjolein

27 Februari 2007 | Ghana, Tamale

Hai allemaal!

Zo, zijn de carnavallers uitgefeest? Was het gezellig? Nu lekker voorjaarsvakantie, echt lekker! Ruud, heb je de daders al te pakken die ons golfje hebben bewerkt met een sleutel? Stuur ze maar door naar Ghana dan zal ik ze ff kainen! Is hij al gespoten? Mam en Maaike, leuke verjaardagen gehad? Maarten alvast gefeliciteerd met jouw verjaardag donderdag! Nina, bedankt voor je lieve kaart + tekeningen. Heb gelijk al mijn kaarten en brieven opgehangen in mijn kaartje: zo gezellig! Het hele weekend spookte meester Mo en zijn broer door mijn hoofd. Hoe is het met hen? Zijn de daders al gepakt?

Vandaag ben ik hier precies 2 maanden, wat gaat de tijd toch snel als je het naar het zin hebt! Nog 1,5 maand en dan vlieg ik 14 april 's nachts weer terug naar Nederland. Voor het aankomstcommite: ik kom om 10.00 aan als alles meezit!Eerlijk is eerlijk, ik wil nog helemaal niet denken aan teruggaan..BOE! Ik heb het hier veel te leuk: super gastgezin, leuk werk, leuke collega's, mooi land en veel avontuurtjes die ik meemaak.

Leonie en ik hadden woe 21 feb voor Gideon (mijn broer) zijn verjaardag een horloge (2,5 euri) gekocht en 6 cakejes versierd met boter en hagelslag + Nederlandse smaakjes thee van A en J: hij was zo blij! Hij heeft een oogje op Maltiema, mijn collega en die kwam ook langs als verrassing: zijn avond kon niet meer stuk! Hij had Josephine spaghetti laten maken, jammie... en natuurlijk hebben we met z'n allen gedanst. Hier gooien ze de jarige onder met water en meel: wat was hij vies! 's Middags zijn we even langs zijn school geweest, want hij is leerkracht. Papa pastoor trouwens ook! De hele school stond natuurlijk weer om ons heen.

Za morgen om 3.45 door mijn broer naar het tro tro station gebracht.Tijdens het afstappen mijn been verbrand: au! Gevolg: hele busreis van 5 uurtjes met een zakje purewater op mijn been gezeten + een Ghanees zalfje erop gesmeerd: prikken! In Wa boodschappen gedaan, aangezien er in het dorpje waar we heengingen niks was. Verder gereisd met een open truck. In een compound daar spaghetti gemaakt in 1 pan met opgestuurde groentjes (zoals de Belgen zeggen) uit Nederland: erg lekker aangezien ik in mijn gastgezin nu regelmatig rijstepap krijg. Dat is rijst gekookt met water, melk en suiker. Om 17.30 naar de rivier gelopen en we moesten om beurten in een soort kano stappen met ons reddingsvest aan. Daar ga je dan in het donker over de black Folta! Wat een prachtige rivier: breed met aan beide kanten bomen en wij die ertussendoor vaarden. Scheet op een gegeven moment wel in mijn broek: het was donker en de man die onze boot voorduwde gaf af en toe hele harde petsen op het water om dieren af te schrikken. Ik zag elke tak bijna voor krokodil aan, maar ik zag en hoorde alleen vogels en het geluid van het water.

Rond 19.00 kwamen we aan, echt zo gaaf: we sliepen in een soort boomhut (zonder dak!) en je keek zo op de rivier. De matrasjes + muskietonetten geinstalleerd, nog even gezellig gezeten en om 21.00 tukken. Om 1.00 klaarwakker, want het was bokkoud! Had mijn lange kleren aan, lag in mijn lakenzak met mijn wikkeldoek + rok eroverheen, maar had niks meer mee. Moest natuurlijk ook weer sassen, mijnwerkslamp op mijn knar en mijn angsten overwonnen om de trap naar beneden af te gaan. Heb 's nachts nog wel nijlpaarden gehoord, wat een brommerig raar geluid maken ze. Gelukkig niks van de slangen en krokodillen gemerkt.

De volgende dag 10 nijlpaarden gespot! Wel jammer dat je niet dichterbij mag komen i.v.m. aanvallen. De rest van de dag gerelaxed bij de compound. Het was nog even spannend of we nog een nacht moesten blijven, omdat onze tro tro die om 15.00 zou komen er om 17.30 nog niet was. Zit je dan in een dorp zonder eten en drinken, electriciteit of licht. Gelukkig kwam er een andere verdwaalde tro tro langs, die we gelijk gecharterd hebben. Er werd een koe ingeladen en wij vroegen of we op het dak mochten zitten:YES! Dit was het Afrika zoals ik me had voorgesteld: steppen met af en toe groene bomen ertussen en huisjes van leem zonder electriciteit. Reden we dan in het donker, zingend hobbel de bobbel in kleermakerszit op het dak in 1 woord: SUPER! Vond het slapen + deze tocht op het dak nog veel indrukwekkender dan de nijlpaarden zelf: ha ha.

In WA een hotel gezocht en een pintje gedronken in 1 of ander donker hol, vanwege de lightsoff. Van de 3 uurtjes die we konden slapen, heb ik er 2 geslapen, want ik werd gek van de jeuk. Heb gisteren mijn bultjes even geteld en heb er meer dan 30. Zelfs afterbite helpt niet, wordt er echt gek van en vrees natuurlijk het ergste! Ik ben 1 van de weinigen hier die nog niet ziek geweest is. Ank en Ruud, jullie gelukspoppetjes passen gewoon goed op mij! Ik vind het heel leuk om een weekend weg te gaan zoals dit weekend, maar het is ook weer gezellig om terug te zijn. Het voelt echt als thuiskomen, iedereen is blij om me weer te zien, leuk toch? Wat een verschil met het begin, he? Voor de mensen die het leuk vinden om op google earth te kijken: ik woon nu in de wijk Lamashegu. Achter het radiostation. Adres: SC 316.

Op school alles goed! Ik werk van 8.00-14.00. Ik geef Engels, rekenen of muziek net als de andere leerkrachten. Twee kinderen geef ik extra rekenles: Bolga en Ramatzu. Ramatza woont ook heel dichtbij mij, erg geinig! Sommen als 3+4= en 6-2= rekenen we met doppen uit. Ik doe vaak spelletjes met ze. Bijvoorbeeld, hoeveel doppen liggen er? Wie het het snelste weet verdiend een dop. Na een tijdje kijken we wie de winnaar is.

Ik heb de vergadering geintroduceerd en geleid, heb hier een goed gevoel over. Ze willen het nu ook invoeren 1x in de week. We hebben 16 punten besproken. Zelf vond ik "straffen" het belangrijkste punt. De leerkrachten kainen hier nl. (met een tak slaan). Vrijdag moesten 2 meisjes van 3 hun handjes vooruit steken en kregen ze een flinke tik erop. Ze mogen niet huilen. Een deed het wel en die moest naar buiten. Dat soort momenten is wel even slikken. De kleinsten (2-4 jr) maken veel ruzie, maar er wordt weinig gedaan. Ook consequent zijn is hier ver te zoeken. We hebben afgesproken om de kinderen bij je te roepen als je iets ziet gebeuren en dan nagaan wat er gebeurd is. Vertel het kind waarom hij straf krijgt. De schuldige moet 5 min in de hoek staan met het gezicht naar de muur, daarna excuses aanbieden. Ik ben benieuwd of het gaat werken!

Dit weekend wil ik de school verven! De kast is klaar en staat prachtig met alle boekjes en schriften erin. De ballen vallen ook goed in de smaak. Voor de rest koop ik tussendoor wat kleine dingetjes die hier heel noodzakelijk zijn! Ik ben van plan om nu eerst een first-aidbox te kopen + een wateraansluiting. Ze moeten nu elke keer water halen in grote tonnen op het hoofd. Dat moet ik eerst wel overleggen met mijn organisatie, ben benieuwd. Eerst de school maar verven, stap voor stap. Het geld wordt in ieder geval al goed gebruikt!

Volgende week dinsdag is het hier groot feest: GHANA IS DAN 50 jaar ONAFHANKELIJK! Blijf gezellig reageren, mailen, sms-n en schrijven! Ik vind het helemaal leuk...

O, ja: ik moet jullie wel wat teleurstellen wat betreft mijn bruine kleurtje! Het zonnetje schijnt wel, maar superbruin word je er niet van. Mijn voeten zijn trouwens wel altijd bruin, maar dat heeft een andere oorzaak ben ik bang! hi hi

Veel liefs van deze Ghanees...

• 27 Februari 2007 - 19:04

Wim En Lies:

Heeeeej leintje,

Eindelijk zijn wij nu eens de eerste ha ha! Wat een verhaal weer,en wat heb je weer veel beleefd.Wat zielig voor die kinderen dat ze met een tak op hun handjes worden getikt, dat moet je ze zeker gauw afleren.Je pakje is onderweg met o.a Deed en after bite, want dat heb je hard nodig zo te lezen.Veel succes met het schilderen van de school, we zijn erg benieuwd naar het resultaat. Groetjes uit het regenachtige Opmeer.Veel liefs. Wim en Lies

• 27 Februari 2007 - 19:10

Suzan:

Ha die Lein, ik ben er een keer als de kippen bij:) Ben gewoon de eerste.. Leuk vind ik om te lezen wat je doet op school. Ik hoop dat er ook echt met je ideeen aan de slag wordt gegaan en er veranderingen komen.

Heb je ook foto's van je weekendje of ben ik nu te ongeduldig? Ik kijk weer uit naar je volgende verhaaltje! X

• 27 Februari 2007 - 19:12

Suzan:

Heb duidelijk te lang gedaan over mijn (trouwens piepkleine) stukje tekst en de eer aan me voorbij laten gaan. Nou ja voor je paps en mams doe ik dat graag hoor..

• 27 Februari 2007 - 19:37

Sigrid:

Hoi Marjolein,

Tjee, wat een avonturen weer. Die nijlpaarden zien wij alleen in een dierentuin. Het voelt als buitenstaander trouwens wel allemaal heel dubbel. Je kunt daar heerlijk biertjes drinken (koud, neem ik aan) lekker in disco's de sterren van de hemel dansen, maar de, zeg maar, 'normale' luxe kennen ze daar dan weer niet. Zitten ze er daar soms ook niet op te wachten en besteden ze geld liever aan andere zaken?? Enne, zou je nog even je adres kunnen vermelden in je verhalen, dan zorgen we vanaf de Postgalei dat er wat je kant op komt voor in je kamertje :-)
    Geniet ze nog lekker en ook wij zitten met smart te wachten op je volgende verhalen!

Lieve groetjes,
    De Koelemannen

• 27 Februari 2007 - 19:39

Sandra:

Hee lein,
    Leuk om je verhalen weer te lezen en ik heb ook al je foto's weer eens bekeken. Echt onwijs leuk om te kijken en te lezen wat je daar allemaal mee maakt. Ik heb nu lekker vakantie, het weer valt tegen alleen maar regen en regen. Gisteren hebben we gezellig met de pabo meiden geluncht. Heel veel plezier, veel liefs Sandra

• 27 Februari 2007 - 19:45

Chris:

Marjolein,

Je bent een machtige beschrijver van reizen. Ik zie het allemaal voor me. Je vindt het fantastisch en het IS natuurlijk ook fantastisch. Verder is het leuk te lezen dat er een onderwijsontwikkelaar in zit. Wat je in Nederland al niet kon laten, lukt in Ghana natuurlijk ook niet. Ik hoop dat er veel van jouw ideeën kwijt kunt.

• 27 Februari 2007 - 20:58

Marion:

Lieve Marjolein,Wat zielig die kleine kinderen op de handen slaan.Ik zou dat ook niet aan kunnen zien.
    Goed jouw introductie van de vergadering,zodat dit soort dingen beproken kunnen worden.Wat een spannend weekend was dat.Ik zou het daar toch echt eng hebben gevonden in het donker.Maar die nijlpaarden had ik ook wel willen zien.Je was wel echt in de bush-bush.Wat ik nog weet van Mo is dat hij 6 kogels heeft gekregen en messteken;hij heeft zich op zijn broer gestort om hem te beschermen.Ze hadden het op zijn broer gemunt. vrijdag kon of of mocht Mo geen bezoek hebben.Hij moest 's avonds aan zijn been geopereerd worden omdat hij daar een ontsteking bij zijn wond had.(zo heb ik t gehoord)en rust nodig had.Er zijn 4 mensen opgepakt,maar het zijn ze vermoedelijk niet allemaal.Het is vcreselijk.Mo is wel buiten levensgevaar.Marjolei lein geef de school maar een mooi fris kleurtje en veel plezier daar
    veel liefs en gr.van Marion.

• 27 Februari 2007 - 21:19

Irma:

Weer een leuk verhaal vol avonturen!

Helaas het is waar: de golf is er definitief mee opgehouden :-( Nu op zoek naar een nieuwe auto..

Leuk initiatief van de school verven! Gaan de kinderen je helpen?

Have fun en tot laters!

• 28 Februari 2007 - 08:36

Naomi:

hai juf,

ik wil zeggen dat dat mailtje van u heel tof was.
    en ik het leuk vind dat u nijlpaarden heeft gezien.

groetjes en liefs naomi uit groep 8.

• 28 Februari 2007 - 10:11

Renée:

Hallo moedig "Ghaneesje", wat een avonturen maak je toch mee, dan is het hier maar oersaai !!Het is wel vakantie , maar het doet niets anders dan hozen!Het is leuk te lezen dat je je zo thuis voelt in je nieuwe gastgezin en het werk je goed doet.
    En wat gaat de tijd toch snel , ik kan me niet voorstellen dat je al weer 2 maanden weg bent.Ik wens je nog een heerlijke tijd.Lieve groeten.

• 28 Februari 2007 - 10:31

Snuin:

Dag Leintje,
    Wat kun jij ontzettend mooi beschrijven wat je meemaakt zeg! Ik zie het bijna helemaal voor me. geweldig. Je bent ontzettend aan het genieten en hoewel niemand het hier erg vind dat je over anderhalve maand alweer terugkomt kan ik me wel voorstellen dat jij er nog niet aan moet denken.

Liefs Snuin

• 28 Februari 2007 - 10:37

Robert En Maaike:

Hoi Lein,
    Dank voor je felicitaties!Ruud komt vrijdag gezellig eten, zullen we hem nog eens even verder uithoren over al je wilde verhalen!
    Ik zou daar helemaal niet tegen kunnen, die kleine guppen gewoon een pets op hun vingers, het lijken de jaren 50 wel in nederland! Wie weet houden ze zich aan je nieuwe maatregel!
    Geniet lekker, de tijd gaat hard!
    liefs Robert en Maaike

• 28 Februari 2007 - 13:07

Francien:

Via Lies over je site gehoord...Leuk hoor al je belevenissen. Geniet er nog van,want voor je het weet ben je weer in het koude natte kikkerlandje....Groetjes Francien

• 28 Februari 2007 - 14:34

Ingrid H:

Hoi Marjolein!

Wat leuk om steeds je verhalen te lezen...Vooral nu je beter op je plekkie zit. Neemt niet weg dat je dingen meemaakt die we hier niet kunnen voorstellen. Zoals bv die kindertjes die tikken op hun handjes krijgen als ze iets niet goed doen. Lijkt me vreselijk om dat te moeten aanzien. Maar jij slaat je overal doorheen en verzint er weer wat op, wat zonder mishandelen misschien hetzelfde resultaat heeft. Knap hoor!Nou Marjolein, blijf vooral zo mooi schrijven, en natuurlijk genieten dan genieten wij een beetje met je mee!
    Liefs Ingrid

• 28 Februari 2007 - 15:45

Ghana Sas:

mesi wat heb je weer een geinis ;-)weekend gehad, gaan we snel weer lepeltje lepeltje liggen enne the lions sleeps tonight he
    dikke kus

• 28 Februari 2007 - 19:04

Wendy:

Hoi Lein!
    Wat is het toch telkens leuk om je verhalen te lezen! Even over dat teleurstellende bruine kleurtje: ga er maar vanuit dat je vergeleken met iedereen hier superbruin bent, want hier regent het alleen maar! Ik heb afgelopen vier weken alleen maar gehoord: Wen ben je ziek, je ziet zo wit! Ik ben nu in de vakantie maar weer met een zonnebankkuurtje begonnen....

En oh ja we hebben weer een pabomiddag gehad en zo'n middag is natuurlijk niet compleet zonder aan de eerder vastgelegde data te morrelen. We hebben nu het plan om het weekendje te verschuiven naar het najaar. Dan kan onze verhuizende Nadia ook mee en dan hebben we de zaterdagavond gezellig met zijn allen! Laat maar even weten wat je er van vindt!

Ik wens je nog veel plezier!

x Wendy

• 28 Februari 2007 - 21:29

Mo:

He Lein!! Hoe is het met je been? Ik zie je het al helemaal voor me: vloekend en een verhit hoofd met een zakje purewater op je been in de tro tro zitten. Lekker he die uitlaatjes op die brommers! Maar goed, ik geniet in ieder geval van je verhalen en jij geniet helemaal!! Dat is het belangrijkste! Ik wens je alvast heel veel plezier volgende week dinsdag en tot mails!Dikke kus

• 01 Maart 2007 - 11:04

Miek:

He Leintje,

Bedankt voor de felicitaties! Maart wordt al een oude man: 28! Wat ben je goed bezig op school, zeg! Je lijkt wel een directrice. Hebben ze trouwens een directie? Goed dat je dat kanen (cool woord trouwens) probeert op te lossen. Zal wel moeilijk zijn want dat zit natuurlijk helemaal in hun cultuur. Dat zag ik in Suriname ook. Daar gaat wel wat tijd over heen. Maareh, ik ben heel benieuwd hoe jouw kleurige schooltje eruit komt te zien. Gaaf hoor! Je kunt zeker nog steeds geen foto's plaatsen, he? Ben zo benieuwd!

Hier gaat het allemaal z'n gangetje. Heb nu lekker voorjaarsvakantie: oftewel heb twee dagen vrij. Lekker! Ben druk bezig met mijn LIO-product. Komt ook lekker schot in.

Tot schrijfs.

Liefs, Miek

P.s. Begreep van Maart dat het pokeravondje bij Ruud erg geslaagd was.

• 02 Maart 2007 - 13:18

Jurg&:

Hey ieniemienie! Je hebt het weer helemaal naar je zin daar, goed hoor!

Ik ben Ruudje al weer eens tegengekomen in het dorp! Jou ga ik waarschijnlijk net missen aangezien ik ook weer foetsie ga in April.

Onwijs veel plezier nog en ik blijf je verhalen lezen...

Greetz,

Jurg&

• 03 Maart 2007 - 19:06

Mieke!!:

He Marjolein!!
    Ik dacht laat ik nu toch maar even wat sturen!! ik lees elke keer trouw je berichten en echt wat super mega gaaf om het allemaal te lezen! het in het echie meemaken lijkt me nog veel gaver!Maar goed bij deze nog heel veel plezier daar...enne nog veel blijven schrijven want het is ontzettend leuk om te lezen!! groetjes Miek

• 04 Maart 2007 - 17:13

Maaike 7/8 ;):

Heej Juff...:)
    Je hoort echt dat u het naar u zin heeft..
    Nijlpaarden zien lijkt me egt TOFF...
    Ik weet niet hoe het met meester mo en zijn broer maar zodra ik het weet zeg ik het of iemand anders uit de klas ofzoo..
    Maar zolang het nog kan geniet er van...
    -XxX- Maaike

• 04 Maart 2007 - 21:44

Chantal:

Heey Lein!
    Dan nu maar weer eens een bericht op je site. We blijven afwisselen! Wat een verhalen weer zeg... Kan me voorstellen dat jij er absoluut nog niet aan wilt denken om terug naar huis te gaan, maar van mij mag je weer terug komen hoor... Carnaval en Piratenfeest waren helemaal top! Lekker gezellig weer, maar het blijft vreemd zonder jou.

De vakantie bij ons is weer voorbij, we zijn weer bijgetankt en kunnen weer aan de slag. Voor jou gaat de 'vakantie' nog even door. Geniet er lekker van en je weet het he: voor je het weet is het weer voorbij, dus maak er wat van!

Liefs Chantal
    ps 1: vreselijk he van Mo? Das toch niet te geloven allemaal he?! Weet niet hoe het nu met hem gaat, maar dat hoor je ongetwijfeld nog wel van een van de kinderen of leraren.
    ps 2: vergeet elke keer te vertellen dat je er straks een leerling bij hebt: Tijmen Koelemejer is bij ons in de klas gekomen! Gezellig he?!

• 05 Maart 2007 - 10:47

Paulus:

Jaja, morgen is het grote feest dan zover: GHANA 50 JAAR ONAFHANKELIJK! Veel plezier, lijkt me onwijs gaaf om zoiets mee te maken. Gelukkig bevalt dit gastgezin een stuk beter, maakt het verblijf een stuk aangenamer!
    In Weesp gaat alles zijn gangetje en na het vervelende bericht dat onze Golf ermee is opgehouden hebben we nu weer goed bericht: we hebben een Opel Astra gekocht!

Geniet lekker en tot snel (ja sorry dat ik het moet zeggen).

• 07 Maart 2007 - 14:26

Maurien:

hoiiii,
    jeetje wat een verhalen weer.en wat zielig voor die kleine kindjes die straf met een tik op hun handen krijgen en dan niet mogen huilen.
    ik heb het meteen even bij timi uitgeprobeerd maar ik kreeg een tik terug,ja dat is echt de kindertjes uit nederland he?hihihihi
    25 maart komt ruud bij ons eten met sonja en irene met de mannen, we gaan het hebben over de neven en nichten dag. zo gauw je thuis bent spreken we weer zoiets af en dan ben je er ook gezellig bij oke?
    veel succes verder dikke kus maurien.............................

• 07 Maart 2007 - 21:23

Natascha:

Hai Lein,

heel goed hoor dat je die vergadering hebt geïntroduceerd en een andere manier van "straffen" hebt ingevoerd!
    Dat slaan van die kleintjes, daar breekt je hart toch van. Dat is toch vreselijk ouderwets en moet echt niet meer kunnen.
    Laat ze maar zien dat het ook anders kan, dat is jou wel (weer) toevertrouwd.
    Ik begrijp dat je het daar erg naar je zin hebt maar iedereen wil je hier toch ook wel weer terug zien hoor! Je wordt hier ook behoorlijk gemist.
    Hoe was het feest, zeker weer lekker gedanst en genoeg aandacht van het mannelijk "schoon" gehad he? haha

Ik hoop snel weer wat van je te lezen, kijk er altijd erg naar uit.

Groetjes en een dikke kus van de Retz-jes

• 09 Maart 2007 - 18:22

Annet Smit:

Hoi marjolein,
    Te gek joh wat je allemaal meemaakt.
    Ik lees elke keer je verslagen, leuk hoor. Je droom is uitgekomen.
    Geniet nog een paar weken. Groetjes annet

• 23 Maart 2007 - 15:08

Maurien:

hoi marjolein, ik zit nu op mijn werk en ik zit op jou site te kijken en mijn collega haar zoon zit nu in australie en heeft ook zo een site van waarbenjijnu.
    erg leuk,we zitten nu jou fotos te bekijken en die van haar zoon.
    dikke kus maurien