HET DAK IS ERAF!
Door: Marjolein Stuifbergen
Blijf op de hoogte en volg Marjolein
25 Maart 2007 | Ghana, Tamale
Woensdag nadat ik een stukje op mijn site had gezet, gebeurde het meest onverwachte! Ik was net thuis gore TZ aan het eten, toen het onwijs begon te waaien en al het zand begon te stuiven. Het begon even te regenen, maar het stopte toen ik mijn regendans deed. Kreeg van iedereen kritiek in het familiehuis, want het was mijn schuld dat de regen stopte: ha ha ha!
Ik ben in die tussentijd snel naar mijn kamertje gelopen in het donker, want we hadden lightsoff en...nog maar net binnen of het begint me daar toch te regenen! Op de tast met mijn zaklamp mijn korte broek aangedaan en heerlijk in de regen gestaan...Daarna alle emmers/bakken buitengezet. Wat een lekker Nederlands gevoel: op mijn bedje liggen met een pak Ghanese "tuk tuk" in het pikkedonker, waccinelichtje aan, mijn nieuwe pakketjes openen + brieven lezen met op de achtergrond het getik van de regen. Gelukkig was het die nacht ook een stuk koeler.
Volgende morgen was iedereen vrolijk, want er was nu volop water! Spatteren met mijn eigen regenwater, wat was ik trots. Het gelukkige gevoel verdween echter, toen ik op mijn school richting school fietste. Door de harde wind waren vele huizen + stalletjes waar ze eten verkopen verwoest. Overal lagen electriciteitskabels op de grond, rondslingerende troep en timmerende mensen. Ruud, als je hier toch huizen zou moeten controleren, dan is alles afgekeurd. Vooral in de arme wijk waar ik woon en werk. Alle huizen zijn van hout (sommigen hebben wel cement gebruikt) en het dak van spaanplaat.
Ik reed het straatje van mijn school in en kreeg de schrik van mijn leven: het hele dak is er door de storm afgewaaid! Het spaanplaat hing in de bomen 10 meter verderop. De eigenaresse huilen...zo sneu! Alles wat ze in de jaren heeft opgebouwd, was weg! Geld om een nieuw dak te bekostigen is er namelijk niet. De kids hebben de afgelopen dagen weinig gedaan, want naar binnen kunnen ze niet. Zonder dak is de zon veel te fel en het is een chaos binnen. Het bijzondere hier is dat ze alles snel accepteren, want het is godswil.
Donderdag heb ik goed met de eigenaresse gepraat en haar vertelt van de plannen die ik al had gemaakt. Het dak is nu natuurlijk prioriteit nr 1 en dat ik dat wil bekostigen van het ingezamelde geld. Ik heb iemand nog nooit zo blij gezien: tranen rolden over haar wangen, god heeft mij gestuurd, god bless me en ik werd omhelsd. Ik was zo blij dat ik eerst goed had nagedacht en gewacht had met de besteding van het grote geld. Stel je voor dat al het geld al op was? We hebben gelijk de balans opgemaakt en 1000 euri, kunnen ze onmogelijk betalen. We houden het nu nog even onder ons, zodat ouders ook helpen met het opbouwen. Nu druk bezig met het regelen van allerlei dingen. Zo lief: als eerste ging Nafisa naar haar opa (die wordt zeer gerespecteerd), voordat hij een aanval zou krijgen. De arme man maakte zich ook zoveel zorgen om het dak en hij was nog maar net uit het ziekenhuis.
Zaterdag (gister) zussendag! Met Josephine echt een superdaggie gehad. Om 6.00 uur gesport tussen alle Ghanezen. In rijen doen ze dan allemaal oefeningen, wat lijkt op een voetbalwarming-up (alleen dan langer)! Aan het einde van de les grondoefeningen in groepjes van 10 mensen. Wat een goed gevoel om weer eens wat aan mijn conditie te doen en dat op slippers: ha ha ha. Daar kreeg ik van iedereen opmerkingen over: kon ik niet eens schoenen kopen? Snel spatteren thuis, opgemaakt en mijn nieuwe jurk aangedaan. Even snel naar de spoedvergadering van school die om 8.00 zou beginnen, maar om 10.00 pas begon. Helaas toen moest ik er vandoor, omdat ik naar een Christelijke bruiloft ging.
Wat een feest in de kerk, echt mooi! Wat een verschil met de Islamitische bruiloft. De kerk was versierd met rode/witte balonnen + slierten aan de ventilators en overal nepbloemen. Na: het jawoord, de ringen, verschillende preken, tekenen van verschillende documenten, het aansnijden van de taart werd er flink gedanst! Ze geven geen feest zoals wij in Nederland 's avonds, maar doen dit gewoon overdag in de kerk. Als laatste kreeg iedereen een klein plastic tasje met daarin een pakje limonade + zakje met koekjes. Voelde me net weer op een kinderpartijtje.
Nog even over de markt geweest, want we moesten gezien worden volgens mijn zus! Buiten de markt hebben ze ons ook gezien, sjouwend met een gastank! Zie je het al gaan, 2 opgedirkte dames...mijn zus op hele hoge hakken en met een loodzware GASTANK! Aan de kant van de weg eten gehaald en thuis opgegeten. Even siesta tot 21.00 en toen was het PARTYTIME! Gezellig ergens wat gedronken met mijn zus en Sanderijn die bij mij was te slapen. Nog even de club in...en vandaag de kerk weten te ontduiken! Ja, ik had een goede reden: ik had visite!!!
Voorlopig zal dit mijn laatste mail zijn, aangezien ik de aankomende dagen erg druk ben...
- Woe avond: heb ik mijn afscheidsdiner met de vrijwilligers (leuke traditie), want als ik terugkom naar Tamale met Ruud zijn er al veel aan het reizen.
- Do ochtend: laatste ochtend op school, want daarna hebben ze 2 weken vakantie. Zo jammer...ik vind ze zo lief de kinderen! 's Avonds vertrekken Josephine en ik naar Kumasi. Ze hebben daar nl. een huis, het huis in Tamale huren ze en dit wil ze graag aan mij laten zien. Lijkt me echt superleuk, maar mijn zus is op en top Ghanees...dus wie weet veranderen de plannen nog?!?
- Zaterdag reis ik nog wat uurtjes naar Accra met de bus en ga ik 's avonds Ruud van het vliegveld ophalen.
Ja, ik word steeds zenuwachtiger en heb praatjes voor 10. Nou dat vinden ze hier natuurlijk niet erg, want wat ik hier het meest doe is SOCIALISEN!!!
Wat leuk dat mijn site opstond tijdens de ouderavond! Zo leuk de stukjes van groep 3 + verschillende ouders te lezen, ik wens groep 3 heel veel succes met het project over water. Als jullie wat willen weten, wil ik jullie altijd helpen he? Dan de vraag over het waterdragen. Ja, ik heb wel eens een halve emmer water op mijn hoofd gehad: dat is te doen...met een soort tulband eronder. Als ik er geen lap stof onder doe, doet mijn hoofd echt zeer: AU AU AU!Knap dat zij dat wel kunnen, he?
Veel liefs, een stuiterende Lein
Veel liefs, een stuiterende Lein
25 Maart 2007 - 15:58
Kristy:
Hoi Lein,
leuk om je verhalen te lezen hoor, je maakt heeeeeeeel wat mee. En gelukkig lach je ook nog veel haha. Dat is gezond. Hier gaat alles zijn gangetje. Ik moet over 2 weken mn klas uit om groep 8 over te nemen. Erg spannend. Verder heb ik net een paar dagen in een kuuroord gereserveerd met kirsten. In de mei vakantie. Hoelang ben je eigenlijk nog weg? Ik hoop, en zo te lezen lukt dat wel, dat je de tijd van je leven hebt. Hoe lang blijft Ruud?? Nou heeeeel veel plezier
Groetjes Kristy -
25 Maart 2007 - 16:14
Marion:
Lieve madame Lein,
Wat is dat nou zeg,wat erg een school zonder dak.En.....wat goed dat je nog genoeg hebt om dat dak te bekostigen.Maar wat jammer van al die andere goede plannen die je ook nog meer had voor de school.Joost,maar ook wij van groep 3 zijn blij te weten hoe de tonnen worden gedragen,maar wij moeten het dan ook maar eens proberen met een soort tulband.
Maar de regendans heeft toch uiteindelijk wel geholpen,maar die wind....,daar had je niet voor gedanst.Je vorige stukje over een dagje daar was leuk om te lezen.
En.....nog eeeeeeen week,dan is het zover.
Dan komt je liefde.
Groetjes van heel groep 3 en
Marion -
25 Maart 2007 - 17:11
Maaike Gr 7/8:
Heey juff
Wat zielig voor die vrouw enzo dat het dak eraf is.:(
Gingen ze evengoed nog naar school...?
Maar geniet van de laatste dagen/weken.
doeiidoeii (K) maaike (L):)
25 Maart 2007 - 17:54
Nadia:
Dag Ghaneesje,
Zo te horen zit jij daar prima op je plek, op tijd zijn was toch al niet helemaal aan jou besteed, hahahaha!!
Veel plezier met je laatste weekjes. Hopelijk gaat het reisje naar Kumasi door. Maar laten we vooral hopen dat de school weer voorzien is van een mooi dak (goede besteding van het geld) en dat het sterk genoeg is voor de volgende storm.
Dikke kus Na -
25 Maart 2007 - 18:22
Annemieke:
He Leintje,
Wie wat bewaard, heeft wat! Dan klopt dat gezegde dus toch. Wat heerlijk dat jij ze nu uit de brand kunt helpen met het dak. Ik kan me voorstellen dat ze je op handen en voeten dragen.
Wat kan je toch leuk schrijven. Ik zit altijd met een grote glimlach op mijn mond al je verhalen te lezen. Echt zo leuk! Ik zag nu pas voor het eerst jouw foto's. Heb je die er laatst op gezet? Wat een schatjes! Is Ruud niet bang dat je zo'n lief Ghaneesje mee naar huis wilt nemen?!
Geniet nog even van je laatste daagjes alleen in Ghana. Enne heel veel plezier samen met Ruud!
Liefs, Miek -
25 Maart 2007 - 18:36
Sandra :
Hey meis,
wat maak je allemaal weer veel mee zeg!!! echt super. Dat het dak er dan weer afwaait, echt balen!! maar wel super dat je nu daar het geld aan kunt besteden!! ik loop nu stage bij de kleuters op de klimop in purmerend, erg leuk maar wel wennen. Nou ik hou je avonturen in de gaten, spreek je snel heel veel liefs sandra. -
25 Maart 2007 - 19:04
Paul & Irma:
Hey Marjolein,
Wat een avontuur weer en hoe nuttig kun je je voelen..
Jeetje, zaterdag gaat Ruud die kant al op en dan komt het einde echt al snel in zicht... Geniet er lekker samen van en neem het mooie weer mee naar Nederland!
Tot heel snel.
Liefs, Paul en Irma -
26 Maart 2007 - 15:24
Suzan:
Lein, wat een anvonturen weer. Het dak eraf. Nou wel erg voor de mensen hoor! Kunnen we ons geen voorstelling van maken. Nou Lein heel veel plezier met Ruud en geniet van je laatste 4 weekjes. Ze zijn zo voorbij! X -
27 Maart 2007 - 13:36
Sas:
Heeyy lievie
Ik zit mijn tijd nu te verdrijven in Accra. De laatste uurtjes in Ghana zijn nu echt aangebroken. jammer dat je hier niet bent want gisteren hadden we hier een mega regenbui. Het regende zelfs in mijn kamer, had je leuk dans je in de kamer kunnen doen. haha. Lievie ik wens je een super tijd toe met ruud en natuurlijk nog heel veel plezier in tamale. Doe je iedereen een dikke kus en een dikke knuf -
27 Maart 2007 - 18:15
Natascha:
Hai Marjolein,
natuurlijk moest ook jij nog een fikse regenbui (mee)maken maar behoorlijk lullig dat je nu niet je andere plannetjes kan uitvoeren maar gelukkig voor hun was dat geld nog niet uitgegeven en kun je ze uit de brand helpen!
Nou meid, ik wens je een hele fantastische tijd toe samen met je lieffie en geniet deze laatste dagen nog samen met de kids daar. Wat zullen ze je daar gaan missen, maar ja ook hier kun je niet langer gemist worden hoor!
Wij hebben inmiddels afgelopen vrijdag de sleutel gehad van onze woning in De Goorn en moeten daar nu flink aan de slag, volgende week gaat de vloer erin, de week erna de schilders en daarna wordt de keuken geplaatst.
Dus tegen de tijd dat je terug bent is het al een aardig end opgeschoten.
Heel veel plezier nog.
Dikke kus,
De Retzjes -
27 Maart 2007 - 19:53
Jacqkees:
Hoi Marjolein en Ruud (straks)
Heel veel plezier met zijn tweeen
en.................. kom gezond weerom!
Hartelijke groeten
van ons
28 Maart 2007 - 07:31
Robert En Maaike:
Hoi Lein,
Ik kan me helemaal voorstellen dat ze je daar echt een engel vinden!(Met soms een 'B' ervoor,haha!)Maar wat geweldig zeg dat je ze hier nog mee kan helpen!De school wordt straks echt naar jou vernoemd!
En wat heerlijk zeg, nog een paar nachtjes slapen en dan eindelijk Ruud weer bij je, wat lijkt me dat een geweldig weerzien. Maar volgens mij zijn de maanden evengoed omgevlogen!
Zodra jullie thuis zijn hoop ik je snel weer te zien en al je verhalen te horen!
Daar kunnen we wel een weekendje voor uit trekken haha!
Geniet lekker, nog 3 nachtjes slapen!
Liefs Robert en Maaike -
28 Maart 2007 - 12:28
Fam. Rood:
Lieve Marjolein,
Wat ben je toch een lieve meid!!!
Zo heerlijk zorgen voor die kindjes daar.
En dat in een vreemd land.
We vinden het heel erg, dat het dak eraf is.
En we hopen dat het weer snel gemaakt is.
Voor die kindjes daar en voor de eigenaresse.(en voor jou natuurlijk)
We hebben al die tijd je verhalen een beetje bijgehouden, en wat maak je toch weer leuke en gezellige dingen mee.
En wat gaat de tijd dan snel, he.
We hopen dat deze laatste weken met Ruud
net zo leuk en gezellig worden, maar dat kan bijna niet anders met jou.
En dan hebben wij je eindelijk weer terug op school.
En blijf vooral lachen, daar ben je zoooo goed in !!!!!
Nou lieverd, heel veel plezier nog daar samen met Ruud.
En daarna zien we je op school wel weer.
Heel veel liefs, Rob-Colinda-NAOMI-Wesley Rood -
28 Maart 2007 - 20:39
LEIN:
I'm going! De tickets gehaald vandaag en morgen met Josephine naar KUMASI! Vandaag nog even voor de zekerheid een malariatest gedaan...en alles OK!
- Chan, Marion, Nel en Han en mama: bedankt voor jullie leuke kaartjes!
- Degene die Jarig zijn geweest nog gefeliciteerd: Sandra, Jordy, Eline, Liz en volgende week Mo en Paul! Ik hoop dat jullie een gezellige dag hebben gehad/krijgen...
- Voor de speelwagens: zijn jullie al zenuwachtig voor jullie rapport morgen? Alle meesters en juffen stressen om het op tijd af te krijgen???
- Pap en mam, Ruud, John en Ank: wat een geweldig artikel in de krant! Mijn moeder had hem in het pakketje erbij gestuurd, ZO LEUK! Een nieuwjaarswens voor mij...echt heel lief.
Tot snel, liefs lein -
29 Maart 2007 - 09:16
Ryan Jaar 18:
hoe veel geld is het 2346700. -
29 Maart 2007 - 09:17
Gyanno Jaar 7:
hoe zag het er uit. het dak was kapot. dat is niet leuk voor de mensen -
29 Maart 2007 - 09:26
Thaomy:
ik zou u weer ens wilen zien ik weet dat het dak er af is maar ik weet niet dat het ereg was het eiland is wel arm is totziens -
29 Maart 2007 - 09:29
Ryan Jaar 18:
ik ben verdrietig toen het dak er af viel tot ziens -
29 Maart 2007 - 09:38
Lisa Poland:
ik vind het niet leuk dat jullie dak er af is van de school. het is zielig voor de kinderen. -
29 Maart 2007 - 09:39
Sophana:
ik vind je lief en ik vind het niet leuk. -
29 Maart 2007 - 13:29
Marion:
Hoi Marjolein,
Tot zover weer de reacties van groep 3.
tot de volgende keer,
Liefs van Marion -
29 Maart 2007 - 15:35
Elina:
Eey Marjolein!
Wat een verhaal weer zeg! Echt leuk om te lezen weer! En overmorgen kun je Ruud dus ophalen! Spannend hoor.... HIer gaat alles prima. Rapporten zijn klaar..heerlijk! Gisteren met de pabo-meiden gebowld en uit eten geweest. (nouja..uit eten..) Het was gezellig!
Tot snel! x elina -
30 Maart 2007 - 07:54
Sophana:
ik vint je lief het is jamer dat het dak eraf is ik vint het niet leuk dat je weg ben -
30 Maart 2007 - 08:02
Iris:
Hee Lein
Wat erg joh, het dak eraf!! Ik hoop maar dat jullie het snel op kunnen lossen. Alle energie erin gestoken, en het waait zomaar weg.
Ruud is al bijna onderweg naar jou! Echt super hoor, kan je de laatste weken alles aan hem laten zien.
Met mij gaat ook alles goed. Druk met afstuderen en met ons huisje!!
Nou geniet nog volop van je laatste weken en met Ruud!
Liefs X Iris -
08 April 2007 - 07:18
Annemieke:
He Ruud en Lein,
Hoe is het met jullie tweeen? Ik zie dat er al een tijdje niets meer is geschreven, haha. Te druk met jullie tweetjes? :) Ik hoop dat jullie er lekker van genieten. Ben heel erg benieuwd naar alle wilde verhalen. Tot snel!
Liefs, Miek -
10 April 2007 - 06:45
Stan:
hey juf gaat daar nog alles goed hier wel hoor ik heb weer zin dat u thuis komt.
misschien bent u wel heel erg veranderd en ik heb ook zin in kamp met u want zonder u is het nooit leuk of met dropping ik hoop dat u reis goed verloopt xxx stan