JOEPIE: RUUD IS COMING!!! - Reisverslag uit Tamale, Ghana van Marjolein Stuifbergen - WaarBenJij.nu JOEPIE: RUUD IS COMING!!! - Reisverslag uit Tamale, Ghana van Marjolein Stuifbergen - WaarBenJij.nu

JOEPIE: RUUD IS COMING!!!

Door: Marjolein Stuifbergen

Blijf op de hoogte en volg Marjolein

15 Maart 2007 | Ghana, Tamale

Eindelijk mag ik het grote, leuke nieuws vertellen: RUUD KOMT NAAR GHANA!
Ik ben al de hele maand in de wolken sinds de dag dat ik Ruud op 1 van onze msn-dates sprak. Hij zei dat ik nog niet eens over de helft was: BOE! Ik zeg als grapje: "Dan moet je gewoon hier komen!" Wat denk je wat hij zegt? Ja, daar denk ik serieus over! Over opvliegers gesproken...ik kreeg het me toch een partijtje warm: ECHT? Dat had ik nooit verwacht. Omdat van alles geregeld moest worden en niks nog zeker was, moest ik het geheim houden...ok heel GHANA wist het wel bijna: ha ha ha! Paul, bedankt voor je goede advies aan je grote broer!

Die avond kon ik aan niks anders meer denken en liep echt met mijn hoofd in de wolken. Tijdens mijn route naar mijn kamer die avond groette ik iedereen uitbundig, keek niet uit in het donker en stootte mijn teen tegen een steen. Het gezegde "Een ezel stoot zich niet 2x aan dezelfde steen ging voo mij niet op!" Nog geen minuut later stootte ik mijn teen van mijn andere voet. Ook al bloedde het erg, mijn dokter Bernard zou misschien komen?

Jawel, Ruud komt 31 maart om 20.10 in Accra aan en wie staat hem met een bonsend hart op te wachten? ME!!!Nog maar 2 weekjes te gaan en ik kijk er echt onwijs naar uit! Samen eerst genieten van de zuidkant en daarna naar Tamale om hem alles te laten zien. Mijn schooltje heeft een korte vakantie als ik Ruud op ga halen, maar 10 april beginnen ze weer. Ik vind het zo leuk dat hij ze ook kan zien: de schatjes met hun heerlijke vieze uniformpjes!!! Wel raar hoor: de tijd gaat nu zo snel! Dit weekend is Leonie voor het laatst, een weekje werken, weekendje alleen met de fam, laatste 4 dagen werken en dan Ruud ophalen. Die 2 weken zullen ook zo omvliegen en dan zit het erop! Gezellig saampies naar huis.

Dit weekend zijn we met z'n 6-n naar de Tongohills geweest. Er was een festival waarbij de mensen van dat dorp dansen om de goden goed te stemmen voor de oogt. Ze bidden voor het regenseizoen, maar toen we zaterdag aankwamen hadden ze net een rustdag. Nog een nachtje slapen? TUURLIJK! Het was er echt zo mooi! Overal heuvels omringd door grote stenen (de hunebedden in Ned zijn er niks bij), prachtige bomen en hier en daar traditionele hutjes. Wij sliepe op het dak van een hutje onder de sterren: top! Ik had niet gedacht aan mijn lakenzak of warme kleren, kwam vast door de malaria (?). Koud 's nachts...om 3 uur eruit gegaan om William zijn lakenzak te pakken. Niet te geloven, dan word je de volgende dag wakker...prachtig uitzicht, helemaal stil en af en toe komt er een vrouw langs die water op haar hoofd draagt. We hebben het hele weekend op water en brood geleefd, want er was niks te koop in het dorp. Ook hebben we mango's geplukt van de bomen en heerlijk opgegeten!

Zaterdagavond hebben we stokken gezocht en een vuurtje gemaakt. Wat stenen ernaast gezet en onze blikjes verwarmd. We aten knakworst op BROOD + beetje bonen,mais en doperwten.

Zondag begon om 17.00 het festival. Alle mensen uit de buurt hadden speciaal dit weekend een handdoek om zich heen gewikkeld. We werden ook nog even gefilmd voor de nationale televisie hier en 2 van ons gaven een interview. Ra ra, wie er weer een adres heeft gekregen? Ja, je bent leuk of niet,he?

De mannen hadden van alles om gedaan: geweldig! Dierenhuiden, grote messen in hun handen of vastgebonden om hun middel, traditionele kleren in combi met een supermoderne gele korte broek bijvoorbeeld. Om de enkels hadden ze allemaal bellen en omdat ze ritmisch stampten/bewogen, maakten ze hun eigen ritme/muziek om op te dansen. Echt heel mooi om te zien. Alleen was er nergens meer gefilterd waer te krijgen: oeps! Dan maar icewater, wat hier uit de kraan halen en verkopen. Als we ziek worden, dan zijn we in ieder geval met z'n 6-n. Spaghetti gemaakt in 1 pan op een zelfgemaakt vuurtje. Er was geen lepel of iets, maar roeren met een zelfgevonden stok gaat ook goed! Dit is het echte kamperen en ik vind het super!

Als klapper op de vuurpeil: we liggen net op het dak, schreeuwt William: " Ik voel iets, volgens mij een slang!" Zo langzaam als ik in de lakenzak kroop, zo snel was ik er weer uit!" Sta je dan aan de rand van het dak, was in staat om er vanaf te springen. Het was gelukkig niet nodig, want het was een hagedis. Er zat 1 in zijn slaapzak, waarop hij is gaan liggen...ha ha wat hebben we gelachen!

Met mij alles goed: zaterdag de laatste malariapillen geslikt!Kevin, je zult het niet geloven maar de malariamuggen komen af op zweetvoeten. Ik heb wl.megazweters, want mijn voeten + benen zijn echt favoriet! Ik heb vorige week niet gewerkt en veel op bed gelegen. Voor de rest niet ziek geweest: sterk geslacht, he? Ik krijg alleen maar complimenten dat ik er zo goed uitzie. Daar bedoelen ze mee dat ik dikker ben geworden en daar zijn ze toch trots op. Laat ze in Nederland maar zien, hoe goed je het hier hebt...nou dat zal ik zeker doen. Huren jullie Sonja Bakker alvast in? Eergisteren superpost gehad: 4 dingen! 1 Pakketje van pap en mam, 1 pakketje + brief van John en Ank en een kaartje van Irmgard. Zo leuk en lekker: bedankt weer! Voor mijn scholrakkers: Wat leuk dat Thijmen al bij ons in de klas zit! Doen jullie hem de groetjes?

Vandaag even de hele school gerund! Nafisa moest weg en de rest van de leerkrachten waren niet komen opdagen. Dat kan hier allemaal...Gelukkig had ik mijn gekleurde papier + (kleur)potloden mee uit Nederland, dus ik heb met de 2 oudste klassen lekker getekend de hele ochtend. Wat kunnen ze dat stil (hint,hint!) en wat vonden ze het leuk! Punaises gekocht en ik heb ze opgehangen op de geverfde wand: het wordt echt gezellig! In de pauze hebben de kinderen mijn haar gedaan: au, maar wel lekker hoor van die kleine (vieze) handjes door je haar. Nog leuke ideetjes voor de vouwblaadjes?

Sorry dat er geen foto's opkomen, maar ik heb geen kabel mee, was volgens Chan niet nodig (THANKS...ha ha ha). De computers hier willen ook niet echt meewerken als ik hem leen van een ander, dus ik zou zeggen: kom gezellig een avondje foto's kijken op de lijster als ik terugben! Ik zal dan wel een voorselectie maken, want wat heb ik er veel: hi hi hi.

Veel liefs uit het zeerhete Ghana!
Kus, Marjolein

• 15 Maart 2007 - 18:49

Maaike & Stan Gr 7/8:

heey kampeerder..!!
    Leuk dat Ruud komt..
    Wat eng dat de hagedis in u slaapzak zat..
    Als Ruud nog niet weg is kan hij de kabel wel mee nemen :P :)
    xxx maaike en stan

• 15 Maart 2007 - 19:00

Mo:

Jeetje wat ben jij toch aan het genieten! Geweldig! Ben zeer nieuwsgiering geworden hoe je eruit ziet, dikker?!?!? Aftelse totdat Ruud komt... Veel liefs en een knuffel

• 15 Maart 2007 - 19:32

Marion:

Hoi Marjolein,
    Wat een verrassing dat Ruud komt.Wat zullen jullie samen genieten en dan kan hij zich nog veel meer voorstellen van jouw leventje daar.We hebben nu het project water in groep 3 en volgende week gaan we je website lezen ;o.a. over wat jij nu geschreven hebt over het water daar en hoe belangrijk en onmisbaar dit is voor de mens.Kinderen;maar ook wij; vinden het zo gewoon dat we schoon en helder water hebben zoveel we maar willen uit de kraan.Fijn dat je je weer wat beter voelt.
    Groetjes van Marion.

• 15 Maart 2007 - 20:03

Ank En John:

Ruud naar Ghana!
    Potverdorie, nu gaat ook Ruud ons nog verlaten! Vinden wij dat leuk? Jazeker, alles is al geregeld. Ruud heeft vandaag zijn visum geregeld, de reis is al geboekt en alle spuiten heeft ie ook al gehad. Nu nog 2 weken wachten en dan hup, gaan wij alweer naar Schiphol, dit keer Ruud wegbrengen. Wat zullen jullie straks met een mooie verhalen terug komen en (ik mag het natuurlijk eigenlijk niet zeggen) dat is alweer over 4 weken! De tijd die vliegt. Dus Marjolein en straks ook Ruud, geniet er nog met volle teugen van.
    Groeten vanuit Opmeer.

• 15 Maart 2007 - 20:30

Sonja:

Wat fijn voor je dat Ruud komt en ...........lekker samen naar huis.Kan hij ook helemaal ervaren hoe het er is. Je boft maar met hem.

• 15 Maart 2007 - 20:48

Meet:

Hee meis wat helemaal te gek voor jouw dat ruud komt!!!!!!!
    Ben echt super blij voor jullie kunnen het samen ook ervaren!!
    Dikke knuffel

• 15 Maart 2007 - 21:22

Annemieke:

He Leintje,

Wat een geweldig verhaal van die hagedis in de slaapzak! Lachen... lekker primitief. Back to basic. Ik geniet met je mee. Ik kan het helemaal voor me zien.

Ben inderdaad erg benieuwd naar je foto's. Wat betreft je vouwblaadjes. Kijk eens op www.vouwwerkjes.nl (simpel he?). Daar staan veel leuke voorbeelden. Vinden de kids vast leuk.

Liefs, Miek

• 16 Maart 2007 - 06:46

Jorien:

hoi Marjolein, ik word stiekem een beetje jarloers als ik zo al je avonturen lees! Echt super gaaf allemaal. Veel plezier als je liefie er straks is. Groetjes,
    Jorien

• 16 Maart 2007 - 09:01

Suus:

Hey Lein!
    Wat geweldig dat je jouw avontuur kunt afsluiten met een klein avontuurtje van jullie saampies! Ik zou wel stiekem om een hoekje willen kijken bij de aankomst van Ruud in Accra.....Geniet maar lekker van de tijd samen en vooral van elkaar! Dikke kus De Stamlandjes

• 16 Maart 2007 - 09:09

Suzan:

Hi Lein. Kom zeker foto's kijken als je terug bent. En wat super dat Ruud komt he! Ik wist het eigenlijk stiekum al. Enne heb je mijn post nou al binnen?

• 16 Maart 2007 - 16:05

Marloes:

He Lein,

Gelukkig ben je weer een beetje opgeknapt van die malaria! En wat een verrassing dat Ruud langs komt..!! (Maak je hem niet te bang met je verhalen over slangen en hagedissen, haha!)
    Veel plezier straks saampies!!

Kus , Marloes

• 16 Maart 2007 - 18:47

Jordy:

hey juffie
    wat een verrassing dat ruud komt.
    ik zou trouwens nooit meer gaan slapen als er een hagedis in mijn slaapzak zat.
    xxx jordy

• 16 Maart 2007 - 21:32

Jenny Schoehuys:

Ik ben zo blij om dit to lezen.leuk oh.groetjes van iedereen heir.

• 17 Maart 2007 - 10:01

Elina:

HEy Marjolein!
    Alles goed? Volgens mij wel als ik dat zo lees!
    Wat leuk zeg, dat Ruud komt! En zo snel al! Super voor je hoor! Het is veel leuker als hij alles ook kan zien daar!
    Nou heel veel plezier samen! x

• 17 Maart 2007 - 10:13

Pien:

hoi juf,
    wat leuk det ruud komt.
    slapp je dan nog wel lekker met een hagedis in je slaapzak?
    ik lig dan in iedergeval niet meer zo rustig in mijn slaapzak.

het schooltje ziet er zeker al heel gezelig uit.

-,-'-@:
    xxx pien

• 17 Maart 2007 - 18:16

Maaike En Robert:

Eindelijk iemand anders die we Chubby kunnen noemen hahaha. Wat gaaf dat je dan midden in de stille natuur wakker wordt. Echt lekker. Malaria zo goed als weg en nu komt Ruud ook nog eens!! Wat een goed nieuws! Heel veel plezier met z'n tweeen en geniet er nog lekker van!

• 17 Maart 2007 - 20:53

Hilde Hieronumus:

hoi hoi marjolein!
    Het is genieten geblazen om elke keer jouw avonturen te lezen hoor. Ik zou graag in jouw schoenen willen staan. De tijd gaat nu snel dus geniet maar zo veel je kan. Voor je het weet staat Ruud voor je neus en kun je alles laten zien. Heel leuk voor jullie beiden,. Weet hij ook hoe het is en kun je later thuis er toch beter over praten en meeleven. Het ga je goed! groetjes van Hilde.

• 17 Maart 2007 - 22:30

Lois Groep 7/8:

Heey Lieve Juf
    wat leuk om te lezen! echt van mij mag het nog langer doorgaan!
    ik ben zo blij dat u het naar u zin heeft echt !
    vOoral Ruud nu komt, echt gezellig. Die lieve vieze kindertjes zouden u wel missen en trouwens ; kunnen ze het alfabet al en u dat liedje?
    Hahah
    Dikke kus lois:)

• 18 Maart 2007 - 11:54

Renée:

Wat een verrassing en genieten hoor!

• 18 Maart 2007 - 14:23

Miriam:

Hi Marjolein!
    Super weer en helemaal heel gaaf dat Ruud nog komt ook!! Kan hij ook zien waar je de hele tijd hebt doorgebracht en lekker samen naar huis. Geniet ervan en voor jou ok he Ruud!!!
    Liefs Miriam

• 18 Maart 2007 - 15:39

Saskia Beerepoot:

Heeey lein,
    Echt super dat ruud naar je toe komt!! lekker de laatste weekjes samen genieten!! het is je gegunt!!!!!
    gezellig zo'n hagedis:P..
    echt leuk dat je de spullen zo goed kunt gebruiken..
    en ik kom zeker weten nog een keer foto's kijken hoor!!! lijkt me geweldig:)
    veel plezier je laatste weekjes!!
    Kuss saskia

• 18 Maart 2007 - 15:49

Rik:

Hé Marjoleintje!

Wat geweldig, dat je je ventje eerder ziet, dan verwacht, en dan ook nog op deze manier. Lekker samen genieten van de omgeving en jullie zelf. Hoop dat hij het net zo prachtig vindt als jij. Gelukkig, dat je niet zoveel last hebt van die rotziekte! Dat kan ook anders!En je blijft maar prachtige dingen zien en meemaken! Nou, meissie, haal nog maar eens wat volle teugen Ghana naar binnen want het is voorbij voordat je het weet. Liefs, Rik.

• 18 Maart 2007 - 15:51

Jol:

hoi lein,
    wat geniet ik van je leuke mailtjes. je beschrijft het zo dat ik het als een filmpje voor me zie. fijn dat ruud ook komt. geniet van de 2 weekjes samen.
    liefs jol

• 18 Maart 2007 - 19:44

Fleur 6/7:

leuk berichtje.
    met mij gaat alles goed.
    en ik heb nu een vasten beugel.
    hij zit niet zo lekker en met eten doet hij best pijn!!!!!!!!!!

liefs Fleur!!

• 19 Maart 2007 - 09:11

Paulus:

Hey Lein,
    Ja ben ook erg blij dat hij het advies van zijn kleine broertje gaat opvolgen! Geniet van je laatste paar dagen rust en daarna heerlijk genieten met mijn grote broer. En tot snel!!
    Paul

• 19 Maart 2007 - 10:06

Marlinde:

Hey Marjolein!!
    Geweldig al die verhalen!! Geniet er van om het allemaal te lezen.
    Nog veel plezier de komende tijd en lekker dat je het met Ruud mag delen!
    Groetjes Marlinde

• 19 Maart 2007 - 12:09

Alina:

Hey Lein.
    Sprak vrijdag ruud en die
    had heel veel zin om naar jou toe te gaan, geniet er
    lekker van groetjes Alina
    en fam en dikke kus voor jullie beide

• 19 Maart 2007 - 16:18

Na:

Hey Lein,

Wat leuk dat Ruud komt!! Dan kan je hem alles laten zien wat jij daar hebt opgebouwd meegemaakt. Geniet lekker van je laatste weekjes, wat gaat de tijd toch snel he?

Liefs Na

• 19 Maart 2007 - 21:48

Ruuuudje !:

Hey Leintje....ja echt leuk dat Ruud komt! Hij heeft er super veel zin in heb ik gehoord dus volgens mij gaat het helemaal fantastisch worden die komende 2 weken samen! Doe hem de groeten van me en maak er 2 mooie weken van!!!

Dikke Kus Ruud xxx

• 21 Maart 2007 - 15:13

Wim En Lies:

Heeej Lein,

Het was weer leuk om je stem weer even te horen.Ja nog anderhalve week en dan is het zover.Als alles doorgaat gaan we met Ank mee,om Ruud uit te Zwaaien.
    Alvast heel veel plezier met z'n tweetjes,en geniet nog van de laatste 2 weken samen. Veel liefs van ons.

Wim en Lies.

• 22 Maart 2007 - 05:30

Chris En Tia:

Hoi Marjolein
    Op deze vroege donderdagmorgen was ik even nieuwsgierig hoe het jou vergaat.
    Ruud heeft dinsdag bij ons gegeten. Tia had een symposium en kon niet meeeten.
    Ruud en ik hebben gezellig gekletst en hebben het natuurlijk ook over jou gehad.
    Hij kan de dag nauwelijks afwachten voordat hij kan afreizen naar Ghana om jou niet alleen te omhelzen maar ook om jou weer mee te nemen naar jullie plekje in Spanbroek.
    Allemaal romantisch en leuk.

groetjes
    Chris

• 23 Maart 2007 - 07:44

Odil:

Hallo Leintje,

Super dat Ruud komt,Peet zal hem bellen i.v.m. de rugzak en de PAASVEE dat is er volgendeweek, misschien dat hij mee wil.
    Lein tot snel groeten en xxxjes